Počasí na Březové

Fultextové vyhledávání

Po Út St Čt So Ne
Pozvánka na 6. zasedání Zastupitelstva města Březová (14.11.)
Manželský čtyřúhelník tentokrát na horách
Březovský lístek 2022
BOWLINGOVÝ TURNAJ PÁRŮ (26.11.2022)
ADVENTNÍ POSEZENÍ S DECHOVÝCH ORCHESTREM BŘEZOVÁČEK
1. ADVENTNÍ NEDĚLE NA KAMENICKÉ KAPLI

Horní menu

Drobečková navigace

Úvod > Kultura, sport, volný čas > Městská knihovna > Informace knihovny > Výroční zpráva 2020

Výroční zpráva 2020

Knihovna v roce 2020

Rok 2020 byl pro všechny z nás jiný, také v městské knihovně na Březové se rok zastavil v březnu.

V lednu jsme se ještě stihli vzdělat v oblasti sebeobrany v lekci krav magy, který vedl pan Josef Miskolczi. Další zajímavou akcí, která ještě proběhla, byl podvečerní workshop s názvem Keramika poslepu v rámci projektu Vnímám, i když nevidím. Zakladatelkou tohoto projektu je paní učitelka Pavla Křížková ze Základní umělecké školy v Sokolově a hlavní myšlenkou tohoto projektu je pěstování empatie a tolerance k lidem s hendikepem a který by měl, mimo jiné, nevidomým pomáhat s poznáváním světa, jenž je pro ně vizuálně nedostupný. Součástí projektu byla celá řada různých aktivit. V naší knihovně jsme vytvořili podmínky pro několik dobrovolníků, kteří podstoupili experiment, kdy za úplné tmy jednak poznávali hmatem prostorové artefakty, které vytvořili žáci výtvarného kroužku, a za úplné tmy také vlastnoručně tvořili prostorové keramické plastiky. „Slepé“ výtvory překvapily už v okamžiku, kdy si tvůrci navzájem poskytli možnost objekt ve tmě ohmatat, a stejně překvapily, když posléze byly odhaleny zrakům samotných tvůrců i zrakům ostatních.

V únoru přivítal v naší knihovně žáky čtvrtých třít a šesté třídy komiksový scénárista Daniel Vydra.

Místní kolo čtenářské soutěže Nekoktám, čtu! bylo poslední setkání se žáky ZŠ v knihovně roku 2020. Krajské kolo se kvůli pandemii Covid 19 již neuskutečnilo.

Setkávání s veřejností při kulturní či vzdělávací akci v roce 2020, aniž bychom tušili, bylo poslední s paní vizážistkou Danou Beranovou a to jako dárek ženám k  MDŽ tentokrát s programem nazvaným osobní styl a image.

Uzavření knihovny v jarních měsících jsme využili k revizi knih, pomáhali jsme šít roušky a pomalu jsme rušili a přesouvali již naplánované jarní akce na letní a podzimní měsíce. Těšili se na ty nové, které se plánování měli byť jen teprve dočkat, protože nikoho nenapadlo jaký dopad na společenský a kulturní život bude pandemie Covidu-19 mít.  Z akcí a setkání, o které jsme v roce 2020 přišli, je třeba připomenout veškerou spolupráci se základní školou a to akce jako Noc s Andersenem, královské pasování čtenářů, deváťáci čtou prvňákům, škola naruby, besedy a workshopy s ilustrátory a spisovateli, výtvarné soutěže, čtenářské dílny aj.

Rády nás navštěvovaly děti s mateřských školek i tato setkávání se z důvodu nařízení vlády nekonala.

Jedinou výstavou byly modely hradů a zámků březovského modeláře a gymnazisty Péti Sachera.

I přes nepříznivé podmínky a hygienická opatření navštívilo Městskou knihovnu na Březové v roce 2020 osobně či on-line více jak 12700 čtenářů a ti si vypůjčili přes 27000 titulů. Do knihovního fondu přibylo 933 nových titulů a zaznamenali jsme velký zájem o audioknihy.